Facebook

Régi receptek nyomában

Szemezgetés régi magyar szakácskönyvekből - a Herbáriumban gyógynövények, a Blue Venom Bar alrovatban italok, a Liktáriumban édességek. Lesznek emellett a főzéshez, étkezéshez kapcsolódó érdekességek, megemlékezés régi szakácsokról. És néha én is főzök.

Elkészítettem

Herbárium

Érdekesség

Blue Venom Bar

Liktárium

GoldenBlog 2011: top3

'Igazi gasztrotörténeti muníciót ad a mai kor emberének. Cseppet sem érezve idejét múltnak sem a hangvételt, sem a stílust, megismerjük elődeink gasztronómiai hagyományait, kulináris szokásait. Az igényes, érdekes bejegyzések aktualitását az évszakok, az ünnepek adják. A válogatott irodalmi idézeteket, a régi szakácskönyvekből kiemelt részleteket, a napjainkban is hasznosítható recepteket, a bemutatott ételeket gondos illusztrációválogatás kíséri.' - írta a szakmai zsűri és gasztro kategóriában a legjobb három blog közé választott

Címkék

Friss topikok

  • zsanka: @ehran: Örülök, ha tetszett:)) Is-is, ez például itthoni gyűjteményből volt, de gyakran járom a kö... (2011.10.26. 11:08)

Böjti halételek IV.

2012.03.30. 06:03 - zsanka

Címkék: hal böjt kugler 17 század 19 század

Lippai János 17. századi kalendáriumában az Gyümölcsoltó Boldogasszony napján [márc. 25.], avagy hamar az után, feladgya magát a hal a mély vízbűl, a part felé.
 

A halas tókbúl az apró halakat kifogni, és máshová tenni, hogy nőjjenek, első fertállyán a hóldnak, avagy hóld tölte előtt

Hal fogni való varsákat rakni.

Húsvéttûl fogva Szent Jakab napig, minden fele hal ívik; azért, ez ûdõ alatt, nem kellene az õreg hálokkal halászni, hanem à nagy vizekben, à hol nád nincsen; de à tókban, és à nádason à partoknál nem kellene engedni. A' ki Majusban és Juniusban, az az, Pûnkõsd és Szent Iván hóban, sok halat akar fogni, és az egész nyaratszaka, véygen Bak májat, sûsse jól meg: az-után, hincse meg- tõrõtt Kámforral, takarja borjú, vagy bárány hártyában, kõsse egy deszkára, bocsássa à vízben, sok rákot, és halat fog véle.

75. Rákot sokat foghatni, ha az le-nyúzott béka czombokat, és kõzte Basillicum fûvet nyársocskákra vonszod, avagy bûdõs húst, és bocsásd à vízben, à hol à rákok szoktak lenni, arra ragaszkodnak, tégy hálocskát alája, és vond ki,

Kézzel halat foghatsz, ha egy kalán Gém kõvérét vészed, olvazd jól meg vas fazecskában, mig egy kevessé meg-põrsõlõdik; az-után, tégy egy kalán mezet hozzá, és fõzd megént egyûtt meg, sûrû lészen; az- után, keverd jól õszve, tedd egy szelenczécskébe, mikor halászni akarsz menni, kend-meg a' kezedet, és lábaidat véle, meny-bé a' vízbe, csudát látsz a' lábaid kõrûl.

 

Halpác

 

A páchoz vegyünk 100 gr vöröshagymát, 100 gr mogyoróhagymát, 100 gr sárgarépát, 50 gr petrezselyemgyökeret, 5 gr borsszemet, 4 gr szegfűszeget, 4 fokhagymát 1/2 gr szerecsendiót (törve). A hagymákat s a répát messük szeletekre, tegyünk egy lábasba 100 gr vajat, adjuk hozzá a zöldségeket, 30 gr sóval hintsük meg, a zöldségeket aztán pirítsuk szép sárgára a vajban, mialatt fakanállal folyton kavarjuk. Erre töltsük föl 2 liter ecettel és 1 liter vízzel, enyhe tűznél 1 óráig lassan főzzük, szitán szűrjük át és használatra készen áll.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csombor.blog.hu/api/trackback/id/tr672321296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása