Lippai János 17. századi kalendáriumában az Gyümölcsoltó Boldogasszony napján [márc. 25.], avagy hamar az után, feladgya magát a hal a mély vízbűl, a part felé.
A halas tókbúl az apró halakat kifogni, és máshová tenni, hogy nőjjenek, első fertállyán a hóldnak, avagy hóld tölte előtt
Hal fogni való varsákat rakni.
Húsvéttûl fogva Szent Jakab napig, minden fele hal ívik; azért, ez ûdõ alatt, nem kellene az õreg hálokkal halászni, hanem à nagy vizekben, à hol nád nincsen; de à tókban, és à nádason à partoknál nem kellene engedni. A' ki Majusban és Juniusban, az az, Pûnkõsd és Szent Iván hóban, sok halat akar fogni, és az egész nyaratszaka, véygen Bak májat, sûsse jól meg: az-után, hincse meg- tõrõtt Kámforral, takarja borjú, vagy bárány hártyában, kõsse egy deszkára, bocsássa à vízben, sok rákot, és halat fog véle.
75. Rákot sokat foghatni, ha az le-nyúzott béka czombokat, és kõzte Basillicum fûvet nyársocskákra vonszod, avagy bûdõs húst, és bocsásd à vízben, à hol à rákok szoktak lenni, arra ragaszkodnak, tégy hálocskát alája, és vond ki,
Kézzel halat foghatsz, ha egy kalán Gém kõvérét vészed, olvazd jól meg vas fazecskában, mig egy kevessé meg-põrsõlõdik; az-után, tégy egy kalán mezet hozzá, és fõzd megént egyûtt meg, sûrû lészen; az- után, keverd jól õszve, tedd egy szelenczécskébe, mikor halászni akarsz menni, kend-meg a' kezedet, és lábaidat véle, meny-bé a' vízbe, csudát látsz a' lábaid kõrûl.
Halpác
A páchoz vegyünk 100 gr vöröshagymát, 100 gr mogyoróhagymát, 100 gr sárgarépát, 50 gr petrezselyemgyökeret, 5 gr borsszemet, 4 gr szegfűszeget, 4 fokhagymát 1/2 gr szerecsendiót (törve). A hagymákat s a répát messük szeletekre, tegyünk egy lábasba 100 gr vajat, adjuk hozzá a zöldségeket, 30 gr sóval hintsük meg, a zöldségeket aztán pirítsuk szép sárgára a vajban, mialatt fakanállal folyton kavarjuk. Erre töltsük föl 2 liter ecettel és 1 liter vízzel, enyhe tűznél 1 óráig lassan főzzük, szitán szűrjük át és használatra készen áll.